Før-ferie-kaos? Husk å høste disse

brennesle brenneslesuppe flerårig løk flerårige vekster løpstikke rabarbra Jun 29, 2025
brennesle og flerårige vekster

Alt skjer i juni. Skoleavslutning, sommerfest, ferie-forberedelser og beising av platten. I hagen er det planter som skal ut, ugress som tar over, og bed som skal dekkes. Hos meg er det først godt uti juli at hagen (og jeg) begynner å «lande» og ting roer seg. Med hyperfokus på som skal på plass før sommerferien, er det lett å glemme én ting:

Noen planter har faktisk høysesong nå.

Spesielt de flerårige grønnsakene og urtene. Det er det som er så gull med flerårige vekster – de kompletterer de ettårige ved å være klare for høsting mens de andre fortsatt er i ungdommen.

Hvilke flerårige vekster snakker vi om?

La oss begynne med en du kanskje ikke engang regner som del av kjøkkenhagen. Kanskje du til og med ønsker den bort?!

Brennesle

Jepp – brennesle! En av våre mest mineralrike vekster, proppfull av C-vitamin, kalium, kalsium og andre godsaker kroppen trenger. Smaken? Ikke helt min favoritt, men den gjør seg godt sammen med andre grønnsaker – og gir deg masse supernæring.

Men du må høste , før den blomstrer. Og er den allerede i full blomst, se etter nye, unge skudd, uten blomster.

Hvis du ikke vet helt hva du skal bruke den til – gå ut, klipp med deg en god bunt og tørk den. Tørkede blader kan brukes i te, knuses og strøs i brød eller gryteretter. Superenkelt, supersunt.

Uansett hvor travelt du har det, må du spise. Så hvorfor ikke droppe turen på butikken og heller lag middag av brenneslen i dag? Jeg tenker selvfølgelig på brenneslesuppe. Ærlig talt har jeg aldri vært så begeistret for den… før nå. Denne uka testet jeg en oppskrift der brennesle kombineres med poteter, litt soyasaus, en skvis sitron og en dæsj eddik. DET funket! Jeg la til litt løpstikke også – og da ble det virkelig bra.

Du finner oppskriften nederst i innlegget.

Løpstikke – den store kjempen 

Hvis du tenker at urter er små potter med oregano og timian… da har du ikke møtt løpstikke! Den kan bli to meter høy og har store blader med en tydelig smak av buljong. Perfekt i supper – helt uten ultraprosesserte buljongterninger.

Bladene er sterke i smaken ferske, så bruk dem med måte. Hvis du tørker dem, blir smaken mildere og lettere å bruke. Tørket løpstikke er nydelig som krydder – og kan til og med brukes i te!

Ikke glem rabarbra

Det sies at rabarbra bør høstes før St. Hans. Det handler om to ting:

  1. Blomstring – Når planten går i blomst, bruker den all energien på å lage frø. Mindre energi til stilkene vi vil høste.
  2. Hvile – Hvis du høster hardt etter blomstring, får ikke planten hentet seg inn før vinteren.

Men: Du kan høste rabarbra gjennom hele sommeren, så lenge du er forsiktig. Gå for de yngste, mest spenstige stilkene. Fjern blomsterstilkene underveis – det gjelder også for brennesle, løpstikke og andre bladvekster.

Flere flerårige favoritter

Rett før ferien er også et supert tidspunkt å høste flerårige løker som:

  • Gressløk
  • Pipeløk
  • Seiersløk

Disse kan du tørke, fryse – eller lage urtesalt eller løksalt av. Det er en favoritt her i huset! Du finner et tidligere innlegg med oppskrift på urtesalt HER

 

Oppskrift: Brenneslesuppe med potet og løpstikke

Inspirasjon fra Reinmat med en liten vri

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 150 g brennesle (blader og toppskudd)

  • 300 g poteter

  • 1 gul løk (eller annen løk fra hagen)

  • 2 hvitløksfedd (eller 3 små forvillede fra hagen – hele planten)

  • Ca. 4-5 dl kokevann fra brennesle og potet

  • ½ dl fløte

  • ½ ts soyasaus

  • ½ ts eplecidereddik

  • En skvis sitronsaft

  • ¼ ts chilipulver (eller noen dråper Tabasco)

  • En god klype fersk, hakket løpstikke

  • 4 smilende egg til topping

Slik gjør du:

  1. Skrell potetene, skjær i biter og kok dem møre.

  2. Skyll og rens brennesla hvis du føler du trenger det.Bruk blader og toppskudd. Jeg rister skuddene så insektene får komme seg unna. Bruk hansker. 

  3. Kok opp vann, legg i brennesla og la koke i 2 minutter. Sil av, og ta vare på kokevannet.

  4. Kjør bladene sammen med ca. 2 dl kokevann i blender eller med stavmikser. Resten av vannet? Perfekt som gjødsel til hagen eller potteplanter!

  5. Surr løk og hvitløk mykt i smør eller olje i en stor kjele.

  6. Ha i poteter, brenneslepuré og ca. 2 dl potetvann. Kjør alt glatt med stavmikser. Spe med mer vann om du vil ha suppa tynnere.

  7. Gi et raskt oppkok. Tilsett fløte, soyasaus, sitronsaft, eddik, chili og finhakket løpstikke. Smak til med salt.

  8. Server med smilende egg på toppen – og nyt!

Kanskje du aldri har sett på brennesla ditt som supermat før? Men det er akkurat det det er, både for deg og hagen. Brenneslevann er beste gjødslet til planter som trenger en boost. Oppskrift og andre tips til hvordan du får frodige planter får du HER


Så – før du tar ferie, gå ut og høst litt. Det gjør godt både for deg og hagen din

Vil du ha flere slike oppskrifter og høste-tips? Fyll ut navn og epost under, så hører du fra meg snart

 

Originaloppskriften fra Reinmat finner du her: https://www.reinmat.no/2021/06/01/brenneslesuppe/ 

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!