Har du ikke raket plenen enda? Eller har du hageavfall liggende i et hjørne av tomta?

Bygg deg en

salatbar på 1-2-3

på hageavfallet fra egen tomt

Video Poster Image

Dyrk din egen salatblanding på trappa, ved grillen eller utenfor balkongdøra.

 

Her er det du trenger:

  1. litt stor potte, kasse eller lignende til å dyrke i. Det må være hull for drenering i bunnen. Alternativt en pallekarm eller annen omramming, rett på plenen
  2. hageavfall som du har raket sammen etter vinteren: løv, små kvister, vissent gress, planterester
  3. noe nitrogenrikt som feks ferskt gressklipp, tang, kaffegrut, grønnsaksskrell, ferske (grønne) planterester eller husdyrgjødsel (eks fra marsvin eller fugler)
  4. litt plantejord eller egen kompostjord
  5. frø som feks salatblanding baby leaf, romanosalat eller annen type salat, rukkola. Minst 3 ulike sorter.
  6. avlegger av gressløk fra noen som har, eller kjøp en potte fra butikken

 

Jeg heter Beate, og jeg brenner for å dyrke mer på tross av, enn på grunn av her jeg bor. Jeg bor i herdighetssone 6-7-8, som er de høyeste herdighetssonene du kan dyrke i, og høster likevel mat fra hagen fra mai til november. Årsaken til at jeg dyrker i flere herdighetssoner, er at jeg bor i Tromsø, men har kjøkkenhagen min på Sommarøy, et stykke utenfor Tromsø. 

Jeg er utdannet ingeniør, men har hatt hagen som hobby og glede i 18 år. I mange år samlet jeg på stauder, og sådde stadig nye sorter. Nå er det spiselig hage som gjelder.

Å dyrke egne grønnsaker, urter og bær basert på regenerative prinsipper, er fantastisk artig og givende. Det er enkelt, nyttig, det er godt for meg, for familien, det binder generasjoner sammen og det fører meg nærmere naturen og ikke minst, er det bra for jorda vår.

Mitt håp er at jeg kan inspirere deg til å bli med å dyrke. Stort eller smått er ikke viktig, det viktigste er å ha det gøy og at vi får noe å høste!